How Technology influences Art - a research group at the Maastricht Institute of Performative Arts - Zuyd
Technology Driven Art
ZUYD Hogeschool
  • © 2023 Peter Missotten Contact Me 0

Technology Driven Art

performance2-16-02-cable-nantes
Woensdag 7 FEBRUARI 2024 ARTIST TALK om 19h00
In Auditorium Herdenkingsplein MaIA Maastricht

FLORIS VANHOOF (BE)
Floris Vanhoof is geïnteresseerd in de hybride vorm van muziek, kunst en cinema. Projecties met 16mm film en klanken uit een modulaire synthesizer staan centraal
in zijn werk. Vanuit dit modulaire muziekinstrument, waarbij kabeltjes elektronische klankmodules met elkaar verbinden, groeide de overtuiging dat alle mogelijke instrumenten en ideeën op elkaar aangesloten kunnen worden. Hij maakt eigen vertalingen van geluid naar beeld en omgekeerd, door het ene medium aan te sluiten op een ander - niet altijd compatibel - medium. Hoe werkt onze perceptie en welke nieuwe perspectieven ontstaan er? Hoe veranderd onze manier van kijken, luisteren en hoe wordt een waarneming gekleurd door onze verbeelding?

IMG_0849.JPG
Als media-archeoloog, confronteert hij de digitaal verwende bezoeker met flikkerende 16 mm-films en dia-installaties, formaten die gedoemd zijn te verdwijnen. Hij kiest doelbewust voor analoge technologie vanwege de grotere inzichtelijkheid van het werkproces en het rijke dynamische bereik. Los van nostalgie wil hij, met wat vroeger als hightech werd beschouwd, onze kijkpatronen in vraag stellen.

Floris32-kopie
Zijn Installaties en performances werden onder andere vertoond bij STUK, Leuven(BE), Kunsthal Rotterdam(NL), Audio Foundation Auckland (NZ), Donaufestival Krems(AT), ISSUE Project Room NY(VS), Aural Mexico City(MX), Hangar Bicocca Milaan(IT), Centre d’art contemporain Dijon(FR), ZKM Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe(DE), Café OTO Londen(VK), International Mystery Los Angeles(VS), Les Urbaines Lausanne(AT), Xing Live Arts Week Bologna(IT), Electrónica en Abril Madrid(ES), Lal Lal Lal Tampere en Helsinki(FL). In 2015 ontving hij de publieksprijs van de Young Belgian Art Prize en in 2023 ontving hij een eervolle vermelding op het Ars Electronica Festival in Linz(AT)

https://florisvanhoof.com/