How Technology influences Art - a research group at the Maastricht Institute of Performative Arts - Zuyd
Technology Driven Art
ZUYD Hogeschool
  • © 2023 Peter Missotten Contact Me 0

Technology Driven Art

Spectrum Workshop on Artificial Intelligence


A hands on workshop on the artistic use and implications of Artificial Intelligence

by Casper Wortmann, Ties van de Werff and Peter Missotten
in collaboration with iArts and lectoraataok.nl

Starting in 2020-21, iArts and both research groups within the Arts Zuyd started a two months, hands-on workshop on the use and the implications of Artificial Intelligence within the creation of Art.

opeengegevenmoment


Op een gegeven moment - Cor Langerak


Een theatervoorstelling waarvan de tekst elke avond door een algoritme live gegenereerd wordt…

Geen enkele uitvoering van Op een gegeven moment zal hetzelfde zijn. 
Iedere voorstelling opnieuw genereert een zelflerend artificieel intelligent systeem (AI) een nieuwe voorstellingstekst, die live wordt uitgevoerd door een groep van vier acteurs. Er is niet van tevoren gerepeteerd, het materiaal dat de AI genereert is nieuw en onbekend.
Op deze manier ontstaat een samenwerking tussen techniek, acteurs en het publiek, die zich volledig in het moment van de voorstelling afspeelt.
Voor het generen van de toneelteksten is het AI-model getraind op de volledige collectie van Nederlandse toneelteksten van De Nieuwe Toneelbibliotheek.
De voorstelling wordt gespeeld door twee pensionerend acteurs (Woody Richardson Laurens en Bert Luppes) en twee studenten van de Toneelacademie (Jan Groenland en Merlijn De Meyer Engelbeen).
Op een gegeven moment buigt zich over de vraag wat een kunstwerk is en wie de auteur

Premi
ère op het Boulevard Festival 's Hertogenbosch. Gepresenteerd op het Zuyd Event in het MECC op 24 juni 2022

Credits Concept/maker: Cor Langerak Tekst: het AI-model Spel: Bert Luppes, Woody Richardson Laurens, Jan Groenland en Merlijn De Meyer Engelbeen Techniek van het autocue/lichtsysteem: Studenten UTwente: Denise den Hartog, Bart Batenburg, Tijmen van de Meent en Steven Tazelaar AI-programmeurs: Luc Weytingh en Barbara Brocades Zaalberg Productie: Festival Cement en VIA ZUID In samenwerking met: De Nieuwe Toneelbibliotheek Met dank aan: Peter Missotten - Lectoraat Technology Driven Art Zuyd, Casper Wortmann en Toneelacademie Maastricht